[Ελληνικά] Cyprus Story Telling – An interview with GSC
Cyprus

[Ελληνικά] Cyprus Story Telling – An interview with GSC

Το Graphic Stories Cyprus είναι μια πρωτοβουλία που αφορά τη διοργάνωση συνεδρίων που περιλαμβάνουν διαλέξεις, εργαστήρια και εκθέσεις που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Η πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε και διοργανώθηκε από την Αγγελική Αθανασιάδη και τον Μίλτο Καρρά, φιλοξένησε αρκετές αξιοσημείωτες προσωπικότητες του Ελληνικου και Κυπριακού Design, του υποφαινόμενου συμπεριλαμβανομένου. Το συνέδριο αποτελείται από βραδινά σεμινάρια από αξιόλογες προσωπικότητες του Design και από προσκεκλημένους ομιλητές. Στη συνέχεια τυπικά, κατά την επόμενη περίοδο του Σαββατοκύριακου, υπάρχει ένα σύνολο εργαστηρίων και εκθέσεων που αφορούν όλες τις πτυχές της γραφιστικής.

Πέρυσι ήμουν καλεσμένος να συμμετάσχω σε αυτές τις εκδηλώσεις και έμεινα συγκλονισμένος από την εμπειρία. Φέτος κλήθηκα να συνεχίσω τις διαλέξεις και τα εργαστήρια, αλλά και για να παρουσιάσω την πρώτη μου έκθεση έξω από την Ελλάδα. Η όλη εκδήλωση θα είναι κουραστική για εμένα, καθώς θα πρέπει να αντεπεξέλθω και στις τρεις δράσεις που έχω στο ρόστερ μου, αλλά όπως και πέρυσι είμαι καθησυχασμένος καθώς γνωρίζω ότι όλη η εκδήλωση Graphics Stories Cyprus θα είναι οργανωμένη και θα τρέξει πολύ καλά, όπως έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, σε μια μικρή προετοιμασία για την εκδήλωση, παρουσιάζω μια συνέντευξη με τους ιδρυτές για να ρίξω λίγο φως στα κίνητρα, την ιστορία και τις προετοιμασίες αυτών των δράσεων, με μερικά πρόσθετα κομμάτια στη μέση για να προσθέσω λίγο καρύκευμα. Κατάφερα να μιλήσω με την Αγγελική Αθανασιάδη και τον Μίλτο Καρρά για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους.

For the English version look here: http://robsnow.eu/cyprus-story-telling/

1) Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Graphıc Storıes Cyprus;

Ζώντας για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δουλεύοντας ως  επαγγελματίας graphic designer αναμείχθηκα από πολύ νωρίς σε αυτό που ονομάζουμε ¨τα κοινά¨ του επαγγέλματος. Συμμετείχα σε διάφορα forums σχετικά με τη γραφιστική και την οπτική επικοινωνία, παρακολουθούσα συνέδρια και ημερίδες και γενικά προσπαθούσα να μένω ενεργή στην τοπική κοινότητα σχεδιαστών. Το 2004, από κοινού, με μία ομάδα φίλων και συναδέλφων σχεδιαστών δημιουργήσαμε το VCDC (Visual Communication Designers Club) με το αντίστοιχο διαδικτυακό forum με στόχο την ενημέρωση, την επικοινωνία και την προσφορά αλλά και τον διαμοιρασμό γνώσης και εμπειρίας σε σχέση με την οπτική επικοινωνία. Όταν το 2009 μετακόμισα στην Κύπρο, διαπίστωσα την έλλειψη αντίστοιχων δράσεων και πρωτοβουλιών που να αφορούν τους σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας στο σύνολό τους. Τον Ιούλιο του 2014 μου έγινε πρόταση και ξεκίνησα να αρθρογραφώ για μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Κύπρου, τον ¨Πολίτη¨. Η εβδομαδιαία στήλη μου με τον τίτλο ¨Γραφιστορίες¨ στάθηκε η αφορμή να αλληλεπιδράσω με τους επαγγελματίες αλλά και τους φοιτητές της οπτικής επικοινωνίας στο νησί και συν το χρόνο να ωριμάσει μέσα μου και η ιδέα της δημιουργίας ενός ανοικτού και ανεξάρτητου συνεδρίου γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας με στόχο να καλύψει αυτό το κενό της ενημέρωσης, της παροχής γνώσεων αλλά και για να φέρει κοντά την ουσιαστικά ανύπαρκτη οργανωτικά μέχρι τότε κοινότητα των σχεδιαστών. Τον Μάρτιο του 2015 το 1ο Graphic Stories Cyprus έλαβε σάρκα και οστά και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ειδικών και μη, η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ανάβοντας το πράσινο φως για να συνεχίσουμε και να φτάσουμε, αισίως προ των πηλών του 4ου κατά σειρά συνεδρίου γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας Κύπρου.

Cyprus

2) Τι περιλαμβάνει το Graphıc Storıes Cyprus όσον αφορά το περιεχόμενο του;

Το Graphıc Storıes Cyprus περιλαμβάνει διαλέξεις, εργαστήρια, εκθέσεις, ενώ από το 2017 έχει εντάξει στο πρόγραμμά του και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα που αφορά το σχεδιασμό αφίσας. Οι διαλέξεις, από καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Οπτικής Επικοινωνίας, αναδεικνύοντας το παρόν αλλά και εξερευνώντας το μέλλον της. Τα εξειδικευμένα εργαστήρια, από έμπειρους καθοδηγητές προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία σε σχέση με τις σύγχρονες πρακτικές του design, ενώ απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε φοιτητές. Οι εκθέσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη της σύγχρονης θεματολογίας που αφορά την Οπτική Επικοινωνία, τη δημιουργία κλίματος αναζήτησης και προβληματισμού. Μέσα από τον διαγωνισμό αφίσας δίνεται η ευκαιρία σε νέους και όχι μόνο, σχεδιαστές να προβάλουν και να αναδείξουν το ταλέντο και τη δουλειά τους σε διεθνές επίπεδο. Φέτος, για το 2018, με αφορμή το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού, ¨Γραφή, το Έναυσμα του Πολιτισμού¨, έχουμε προγραμματίσει την πραγματοποίηση εργαστηρίων για παιδιά σχολικής ηλικίας, θέλοντας να εγείρουμε το ενδιαφέρον αλλά και τη συνειδητοποίηση σε σχέση με την οπτική επικοινωνία, αλλά και την καλλιέργεια εικαστικής παιδείας σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

3) Πόσες εκδηλώσεις έχουν συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια των ετών και ποιοι συμμετείχαν;

Από το 2015, όπου και ξεκίνησε το Graphic Stories Cyprus, έχουν φιλοξενηθεί συμπεριλαμβανομένων των φετινών, 25 διαλέξεις, 9 δημιουργικές εκθέσεις, 9 εξειδικευμένα επαγγελματικού επιπέδου εργαστήρια καθώς και ένα παιδικό εργαστήρι, 2 διεθνής διαγωνισμοί αφίσας με συμμετοχές από όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχουμε διοργανώσει και 2 Behance portfolio reviews για πρώτη φορά στην Κύπρο. Επίσης μια ακόμη νέα δράση προστίθεται στο πρόγραμμά μας για το 2018 σε συνεργασία με το Animafest Cyprus και θα ονομάζεται “Animated Stories“.

Cyprus

4) Ποια ζητήματα, τόσο τεχνικά όσο και γραφειοκρατικά, αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίηση του συνεδρίου; Πώς καταφέρατε να σταθμίσετε και να αντεπεξέλθετε στο κόστος που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα μαμούθ;

Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι ένα τέτοιου μεγέθους εγχείρημα θα χρειαζόταν πολύ καλό προγραμματισμό, σκληρή δουλειά αλλά και αναζήτηση στήριξης, τόσο σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή υπό μορφή χορηγιών και άλλων μέσων αρωγής, αλλά και όσον αφορά την εθελοντική προσφορά από ανθρώπους που πρόσφεραν, τον χρόνο, την ενέργεια, τις γνώσεις τους και μοιράστηκαν μαζί μας το κοινό μας όραμα. Εξάλλου είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η όλη προσπάθεια έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αρχικά ξεκινήσαμε ως μια άτυπη εθελοντική ομάδα δημιουργών για να καταφέρουμε μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας να δημιουργήσουμε έναν επίσημο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

5) Έχουν υπάρξει προβλήματα κατά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής; Ο κλάδος των γραφιστών στην Κύπρο υπήρξε θερμός;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι για πολλά χρόνια στην Κύπρο δεν υπήρχαν ανεξάρτητες πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση και την καλλιέργεια της αξίας της οπτικής επικοινωνίας όχι μόνο προς το ευρύτερο κοινό αλλά και σε σχέση με τους επαγγελματίες του κλάδου. Το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατούσε και που έως ένα βαθμό συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα δεν έχει αφήσει τον κλάδο να εξελιχθεί. Η οπτική επικοινωνία είναι από τη φύση της εξωστρεφής, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει πάντα για τους αντίστοιχους επαγγελματίες. Όταν ξεκινούσαμε το 2014 για να οργανώσουμε το 1ο Graphic Stories Cyprus, αρκετοί προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν θεωρώντας πως δεν θα έχει την ανταπόκριση που πρέπει καθώς παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν έπεσαν στο κενό.  Εμείς κόντρα στις όποιες προβλέψεις καταφέραμε στην πρώτη διοργάνωση, το 2015, να γεμίσουμε μία αίθουσα 110 ατόμων και άλλα 30 άτομα που έμειναν τελικά εκτός αίθουσας μην καταφέρνοντας τελικά να το παρακολουθήσουν. Για εμάς ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μας και κόντρα στις σειρήνες της εσωστρέφειας, για το τι είναι εφικτό να πετύχουμε και τελικά καταφέραμε να το κερδίσουμε. Σήμερα έχουμε έναν διεθνή διαγωνισμό με 700 συμμετοχές από όλον τον κόσμο, βάζοντας την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της οπτικής επικοινωνίας, ενώ τις δράσεις του τελευταίου συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότερα από 250 άτομα. Νομίζω ότι η σπίθα που αρχικά ανάψαμε έχει γίνει πλέον φλόγα που αρκεί για να θερμάνει ακόμα και τον πιο δύσπιστο.

6) Ποια ήταν τα σημαντικότερα σημεία των τελευταίων τριών ετών; Οποιαδήποτε περίεργα / αστεία γεγονότα;

Το Graphic Stories Cyprus είναι μια γιορτή της γραφιστικής και της οπτικής επικοινωνίας. Κάθε στιγμή είναι σημαντική. Για εμάς είναι χιλιάδες μικρές όμορφες, χαρούμενες στιγμές, είναι η αγάπη του κόσμου, είναι κάθε βήμα που κάνουμε μπροστά και κάθε ρίσκο που παίρνουμε κάθε φορά για να το βελτιώσουμε σε κάθε τομέα, είναι οι δύσκολες αλλά και οι εύκολες στιγμές και το αίσθημα ικανοποίησης που μας αφήνει κάθε φορά ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, που παρά την κούραση  μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε για μια ακόμα χρονιά.

7) Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον του έργου;

Κάθε διοργάνωση την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι καινούριο, σαν κάτι νέο που χτίζεται από την αρχή με την ίδια αγάπη, επαγγελματισμό και συνέπεια σε αυτό που κάνουμε. Όσο υπάρχει και η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου προχωράμε και επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και χρονικά, κατά τι διάρκεια όλου του έτους αλλά και αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το ευρύτερο φάσμα της οπτικής επικοινωνίας. Όπως έχω γράψει και κατά το παρελθόν, αν θα μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη ή μια έννοια που πραγματικά θα πρέπει να χαρακτηρίζει έναν σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας, δεν θα ήταν άλλη από τη “δημιουργικότητα”. Όπως ακριβώς ο Σίσυφος, τιμωρημένος από τους θεούς του Ολύμπου να ζει στα σκοτεινά Τάρταρα σπρώχνοντας ένα βράχο συνεχώς προς την κορυφή του λόφου και λίγο πριν την κορυφή ο βράχος να ξεφεύγει, να κατρακυλάει πίσω στους πρόποδες, έτσι και ο γραφίστας καθοδηγούμενος από τις απαιτήσεις κάθε νέου project που αναλαμβάνει θα πρέπει να οδηγεί τη δημιουργικότητά του κάθε φορά σε νέες κορυφές. Σκέφτομαι ότι ίσως τελικά ο Σίσυφος να είναι ευτυχισμένος εκεί στη βάση του βουνού, με την πέτρα στα χέρια του, μιας και ο αγώνας για να φτάσει στη κορυφή αρκεί για να γεμίσει την ανθρώπινη καρδιά του.

Cyprus

8) Πώς μπορεί κάποιος γραφίστας να συμμετέχει στο συνέδριο;

Το Συνέδριο αφορά όλες τις ειδικότητες και βαθμίδες τόσο των επαγγελματιών σχεδιαστών που εργάζονται στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, έντυπης, διαδικτυακής, τρισδιάστατης ή εφαρμογών πολυμέσων, όσο και τους αντίστοιχους φοιτητές και σπουδαστές. Οι διαλέξεις και οι εκθέσεις προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ στο κοινό όμως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν την κράτησή τους μέσα από το site μας για να διασφαλίσουν τη θέση τους. Για τα εργαστήρια ξεκίνησε η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων  σε τιμές early bird μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ενώ ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, στη συνέχεια και μέχρι τις 10 Μάρτη θα ισχύουν οι κανονικές τιμές. Φέτος για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραγγείλουν σε ειδική τιμή ένα αναμνηστικό Conference KIT μέσα από το site μας μέχρι τις 5 Μαρτίου και θα μπορούν να το παραλάβουν την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου. Το kit περιλαμβάνει την τσάντα του συνεδρίου με εκτύπωση μεταξοτυπίας από τον γνωστό σε όλους μας Tind Silkscreen, συλλεκτικό μαγνήτη 5.5εκ, ξύλινο στυλό και μπλοκ σημειώσεων Graphic Stories Cyprus μεγέθους Α5 . Όλες οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στο: www.graphicstoriescyprus.com/ticket

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

for more info on our copyright policy, look here!

terms and conditions | privacy policy | cookie policy

Eco Friendly Tee Shirts (2 colours)
Sweatshirts (7 colours)
Mug (front and back)
Cushion (front and back)
Canvas Prints (5 sizes)
Previous
Next
8in x 10in Horizontal
This translates as 20.32 x 25.4cm
8in x 10in Vertical
This translates as 20.32 x 25.4cm
12in x 16in Horizontal
This translates as 30.48 x 40.64cm.
12in x 16in Vertical
This translates as 30.48 x 40.64cm.
12in x 18in Horizontal
This translates as 30.48 x 45.72cm.
12in x 18in Vertical
This translates as 30.48 x 45.72cm.
16in x 20in Horizontal
This translates as 40.64 x 50.8cm.
16in x 20in Vertical
This translates as 40.64 x 50.8cm.
18x24in Horizontal
This translates as 45.72 x 60.96cm.
18x24in Vertical
This translates as 45.72 x 60.96cm.
24x36in Horizontal
This translates as 60.96 x 91.44cm.
24x36in Vertical
This translates as 60.96 x 91.44cm.
Previous
Next
X